• Follow Us on Facebook
 • Biserica Ortodoxă Moldovenească “Nașterea Maicii Domnului”

  Contacte
 • Associazione Moldavi Nel Veneto Per La Solidarietà – ONLUS

  https://padovaortodoxa.files.wordpress.com/2014/04/stema-asociatie1.jpg
 • pravoslavie.ru

  Православие.Ru
 • RSS Calendar Ortodox

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • RSS Православие.Ru

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • Bine ati venit!

  • 69,527 vizite
 • Annunci

Tăierea capului Sf. Prooroc Ioan Botezătorul şi Înainte-Mergătorul Domnului

 

Ioan_Botezatorul

Biserica Ortodoxă pomeneşte pe 11 septembrie Tăierea Capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul. Amintim că Sfântul Ioan îl mustrase pe Irod pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, soţia fratelui său. Din acest motiv, Irodiada îl ura de moarte pe Ioan Botezătorul.

La un ospăţ, Salomeea, fiica Irodiadei, dansează şi îl bucura atât de mult pe Irod, încât îi spune că îi va da orice îi va cere, până la jumătate din împărăţia sa. La îndemnul Irodiadei, Salomeea va cere capul Sfântului Ioan Botezatorul. O tradiţie spune că după ce i-au adus capul lui Ioan, Irodiada a poruncit să fie îngropat departe de trupul acestuia, de teama ca Sfântul Ioan Botezatorul să nu învieze.

Ziua Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezatorul este zi de post aspru. In această zi nu se face nicio dezlegare la mâncare de dulce. Biserica ne îndeamnă să postim în această zi pentru a fi asemănători lui Ioan care şi-a petrecut viaţa în post şi rugăciune.

Totodată ne cheamă să postim pentru a nu urma lui Irod, care din cauza ospăţului fără măsură, a cerut ca Salomeea să-i danseze si drept rasplata i-a oferit capul Sfantului Ioan Botezatorul: „În tot chipul se cuvine sa fim noi in aceasta zi cu întristare şi mâhnire, si nu a avea placerea pantecelui, pentru viata cea infranata a sfantului si pentru varsarea lui de sange, cea prin necurata ucidere de catre Irod. Caci capul Inaintemergatorului a fost tăiat la ospat din cauza jocurilor desfranatei dansatoare si din cauza îmbuibării pantecelui si junghierii si varsarii de sange de diferite vietati; iar noua nu se cuvine a mînca nici una din aceste vietati, ca sa nu ne arătăm a urma îmbuibărilor lui Irod”.

În concluzie, postul din ziua pomenirii morţii Sfântului Ioan Botezătorul nu se referă numai la întristarea adusă de uciderea lui. Să nu uităm că avem martiri care sunt sărbătoriţi de Biserica fără ca ziua lor de pomenire sa fie zi de post. Postul din aceasta zi are si scopul sa ne aminteasca faptul ca neinfranarea de la patimile trupesti intra in conflict cu dreptatea si sfintenia sau poate chiar duce la uciderea unor oameni nevinovaţi.

Pentru linistea acelor crestini, care din motive binecuvantate, nu se pot abtine de la mancarea de dulce in aceasta zi si nici nu pot urma recomandarea Bisericii de a mânca fără ulei, adica o mancare cat mai uscata, Sfantul Ioan Gura de Aur spune: “Stăpânul nostru e blând şi cu omenie, nu ne cere nimic peste puterile noastre.

Doamne ajută!

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: