• Follow Us on Facebook
 • Biserica Ortodoxă Moldovenească “Nașterea Maicii Domnului”

  Contacte
 • Associazione Moldavi Nel Veneto Per La Solidarietà – ONLUS

  https://padovaortodoxa.files.wordpress.com/2014/04/stema-asociatie1.jpg
 • pravoslavie.ru

  Православие.Ru
 • RSS Calendar Ortodox

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • RSS Православие.Ru

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • Bine ati venit!

  • 69,463 vizite
 • Annunci

Ce să facem pentru a avea o căsătorie reușită?

sotii

„Nu exista poarta închisă pe care sa n-o poată deschide iubirea!” (Francois Mauriac)

„Ce sa facem ca sa reușim in căsătorie?” l-a întrebat pe preot o pereche logodita, care era într-o stare de bucurie nebuna. „Așa cum va iubiți acum, sa fiți si după nunta!” le-a răspuns preotul.

Bărbatul trebuie sa o simtă pe femeie trupul lui, nu ca pe ceva străin, iar femeia, la fel pe bărbatul ei. Unul sa-l privească pe celălalt ca trup din trupul lui si os din oasele lui (Facerea 2, 23). Altfel, apare ușor despărțirea trupeasca, divorțul.

Din păcate, după căsătorie soții devin de nerecunoscut. Iubirea pe care o aveau înainte de nunta nu numai ca nu prinde forte, ci si piere ca fumul. „Cu siguranță ca aceștia sunt o pereche nelegitima. Ii vezi ca vorbesc intre ei, ca au sa-si spună continuu ceva unul celuilalt, ca se privesc in ochi, ca vin aici din nevoia de a bea împreună o cafea”, spunea unui prieten un chelner experimentat. Experiența lui îl învățase ca de obicei, soții căsătoriți legal își beau cafeaua in cofetărie in mod tăcut, cu orele. (C. Yannaras, „Cotidianul de duminica”). Este trist! Multe cupluri sunt divorțate sufletește. Iată înfricoșătorul record: 87% dintre soți au ca problema fundamentala comunicarea. Si oamenii aceștia, înainte sa se căsătorească, au viețuit frumos si minunat. Bărbatul nu se dezlipea de femeie si femeia de bărbat. Nu se dezlipeau unul de celălalt. După nunta s-au schimbat. Soțului ii vine greu sa-i vorbească soției, soția îl privește ca si cum s-ar desparți de el. Au apărut norii si grindina. Si acum este ca si cum 2 ghețari ar sălășlui in aceeași casa si nici vorba sa se topească. Ghețarii Antarcticii se topesc odată cu creșterea temperaturii. Același lucru este valabil si cu ghețarii pe care ii poarta in suflet soții. Se vor sfărâma prin căldura relației dintre ei. Aici, primul cuvânt îl are soția, pentru ca pe aceasta Dumnezeu a dăruit-o cu dragoste si candoare. Sa uite cârtirea ei si sa înceapă sa-i vorbească soțului ei duios, mângâietor (așa cum i-ar vorbi copilului), sa-l îngrijească mai mult, sa-i pregătească mâncare mai buna, sa-l primească cu surâs, si multe altele care-i încălzesc inima.

Vei spune: „Nu-mi iese, nu simt!”, dar aceasta este lupta ta. Daca o faci cu iubire, vei reuși. Sfântul Ioan Gura de Aur spune ca daca fiara, care este din fire sălbatică, se îmblânzește prin mângâieri si bunătate, cu atât mai mult omul, care, fiind după chipul lui Dumnezeu, nu este sălbatic din fire, ci din voință.

„Părinte, soțul meu s-a schimbat. Se poarta frumos, îmi vorbește frumos, in timp ce înainte era o fiara”, i-a mărturisit o soție unui preot. „Nu s-a schimbat soțul tău, ci tu, care ai început sa te porți cu el cu iubire”, i-a răspuns părintele.

Cum sa fie soții?

Ca trandafirii

Trandafirul este frumos, dar are si ghimpi. Cu toate acestea, nu-l aruncam la gunoi, ci-l păstrăm in mâini, cu bucurie, pentru ca nu ne legam de tepi, ci de floarea si de mirosul lui plăcut. Sa ne purtam măcar in acest fel (ca si cu trandafirul neînsuflețit) si cu semenul nostru, cu tovarășul nostru, care înseamnă ceva incomparabil mai mult decât neînsuflețitul trandafir.

Ca aricii

Aceștia, așa cum merg, încet-încet, sunt foarte atenți. Fiecare ia aminte la tepii lui, ca sa nu rănească corpul sensibil al celuilalt. Astfel, de vreme ce iau seama amândoi, cu toate ca sunt plini de tepi, nu se rănesc reciproc, ci conviețuiesc armonios, strâns îmbrățișați. Viețuiesc in iubire si cu iubire, deoarece se străduiesc, doresc acest lucru. Si soții, daca vor, pot viețui in armonie, fără sa se „mănânce” si sa se înțepe reciproc (aricii reușesc acest lucru!). Este de-ajuns ca fiecare sa ia seama la propriii tepi, la propriile patimi si neputințe, spre binele tovarășului. Poetul spune: „Aici nu este vorba ca eu sa fiu mai presus decât tine sau tu mai presus decât mine, ci ca fiecare sa se arate mai presus decât el însuși!”

Ca roata

„Când conviețuiești cu cineva sa fii precum cercul, ca sa te răsucești, si nu ca pătratul care nu se învârte” (Pateric, Ava Mâțoi, 13). Toți facem o greșeala in relațiile noastre interpersonale: cerem de la celălalt sa se comporte ca si noi. Apucăturile noastre sa fie si ale lui, ii cerem sa devina copia noastră fidela, „după chipul si asemănarea noastră”. Același lucru se întâmpla si in căsătorie. Soțul ii cere soției sa devina copia lui, chipul si asemănarea lui. Așa cum gândește si se comporta el, trebuie sa gândească si sa se comporte si ea. Si aceeași pretenție o are si femeia. Si fiecare considera ca el/ea gândește corect. Si așa cum femeia dorește ca el sa devina al ei, la fel si bărbatul vrea ca ea sa devina a lui. Cu alte cuvinte, amândoi se confrunta exact cu aceeași problema: fiecare sa treacă drept al sau. Si daca nu găsește o soluție corecta, căsătoria va deveni un ring de lupta. Si Sf. Pavel in situația aceasta, a considerat ca este bine sa cedeze femeia. Aceasta a tras lozul ca sa fie roata in căsnicie, sa aducă pacea in familie, salvând familia. Femeia tine casa. Daca femeia este totuși nemulțumita, exista mii de moduri in care si-o poate exprima. De exemplu: „Ia gândește-te, nu cumva nu este așa? Ce-ai zice daca am face in acest fel? Fa-mi aceasta bucurie!” etc. Aceasta este „viclenia” femeii.

Blânzi ca porumbeii si vicleni ca șerpii

„Sa nu va împungeți ca berbecii, ci sa va încolăciți ca șerpii”. (Matei, 10-16) Așa ne îndeamnă Mântuitorul pe toți sa fim, dar amari ales trebuie sa învățam sa fim așa in cadrul relațiilor noastre interpersonale, nu numai cu soțul/soția, dar si cu prietenii, colegii. Cuvântul din greaca folosit aici si tradus prin „înțelept”, se refera la o înțelepciune practica, la discernământ, prudenta. Șerpii nu intra niciodată in conflict cu prădătorii, nu stârnesc atacuri, ataca doar in cazuri de forța majora ca sa se apere. Doamne, da-ne si noua acea înțelepciune minunata!

Articol inspirat si adaptat după cartea „Căsătoria” scrisa de Vasilios Bacoianis

 

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: