• Follow Us on Facebook
 • Biserica Ortodoxă Moldovenească “Nașterea Maicii Domnului”

  Contacte
 • Associazione Moldavi Nel Veneto Per La Solidarietà – ONLUS

  https://padovaortodoxa.files.wordpress.com/2014/04/stema-asociatie1.jpg
 • pravoslavie.ru

  Православие.Ru
 • RSS Calendar Ortodox

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • RSS Православие.Ru

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • Bine ati venit!

  • 69,463 vizite
 • Annunci

Botrezul Domnului – (Boboteaza)

BotezulDomnului

Oamenii din timpurile cand totul s-a intamplat, cu doua milenii in urma, stiau din Cartile Sfinte si din cuvintele proorocilor ca se apropia plinirea venirii in lume a Lui Hristos Mantuitorul.

       In acea vreme, ascultînd cuvîntul lui Dumnezeu, in Tara Sfanta, s-a aratat Ioan Botezatorul, fiul lui Zaharia si al Elisabetei care venind în partile Iordanului, propovaduia botezul pocaintei, întru iertarea pacatelor. Cei cel vedeau se intrebau: “Nu cumva el este Hristosul?”. Dar Sfântul Ioan le marturisea: “Eu va botez cu apa, dar dupa mine vine Cel ce va va boteza cu Duhul Sfânt si cu foc” (Mt. 3, 11).

       A doua zi Iisus a venit la Ioan si apropiindu-se, i-a cerut sa-L boteze in raul Iordan. Ioan l-a oprit spunandu-i: “Eu am trebuinta sa fiu botezat de tine, si Tu vii la mine? Iisus i-a raspuns: „Lasa acum ca sa se cuvine noua sa plinim toata dreptatea”. (Mt. 3, 14-15). Si coborand ei in apa Ioan L-a botezat pe Iisus. Iar pe cand iesea Iisus din apa, indata cerurile s-au deschis si Duhul lui Dumnezeu, S-a vazut pogorandu-se ca un porumbel, venind spre El. Si din ceruri s-a auzit un glas zicand: ”Acesta este Fiul Meu Cel Iubit intru Care am binevoit”.(Mt. 3, 17).

        Lui Iisus nu-I trebuia aceasta, ca unul Care era preacurat, fiind nascut din Preacurata si Preasfînta Fecioara, El Însusi fiind izvorul a toata curatia si sfintenia. Dar a venit la ape ca sa curateasca firea lor; a venit sa Se boteze ca sa ne pregateasca baia sfîntului Botez. A venit la Ioan, pentru ca acesta sa fie pentru dînsul martor nemincinos, vazînd pe Duhul Sfînt pogorîndu-Se peste Cel pe Care-L boteza si auzind glasul Tatalui de sus.

       Crestinii ortodocsi sarbatoresc Botezul Domnului sau Boboteaza, in fiecare an la 6/19 ianuarie.

       Sarbatoarea Botezului Domnului se mai numeste si „Epifanie”, care inseamna ”Aratare”. In aceasta zi s-a aratat in lume Dumnezeu, Sfanta Treime. Tatal a grait din ceruri, Fiul era in apa si se boteza, iar Duhul Sfant a pogorat asupra Lui.

Sfintirea apei_0701

       In aceasta zi se face si Sfintirea cea mare a apei – AGHIASMA MARE. Preotul venind cu credinciosii, se roaga lui Dumnezeu sa trimita pe Duhul Sau Cel Sfant si sa sfinteasca apa aceea, precum a sfintit apa Iordanului in ziua cand s-a botezat Domnul Nostru Iisus Hristos.

       Apa aceasta, avand intr-insa darul si puterea dumnezeiasca a Sfantului Duh, a facut adesea multe minuni, insanatosind bolnavi, tamaduind rani, aparand de rele, de necazuri si de primejdii. Se intrebuinteaza, de pilda: la botezul copiilor, la rugaciunea pentru durerea de cap, la binecuvantarea inceperii semanaturilor, la Sfintirea crucii si a troitei, a clopotului, a vaselor si vesmintelor bisericesti, la Sfintirea bisericii si a antimiselor, a Sfantului Mir si a altora.

       In aceasta zi, cu totii sa praznuim, cantand: “În Iordan botezându-Te, Tu Doamne, închinarea Treimii s’a aratat, ca glasul parintelui a marturisit Tie, Fiu iubit pre Tine numindu-Te si Duhul, în chip de porumb, a adeverit întarirea Cuvântului. Cel ce Te-ai aratat, Hristoase Dumnezeule, si lumea ai luminat, marire Tie”

Annunci

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: