• Follow Us on Facebook
 • Biserica Ortodoxă Moldovenească “Nașterea Maicii Domnului”

  Contacte
 • Associazione Moldavi Nel Veneto Per La Solidarietà – ONLUS

  https://padovaortodoxa.files.wordpress.com/2014/04/stema-asociatie1.jpg
 • pravoslavie.ru

  Православие.Ru
 • RSS Calendar Ortodox

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • RSS Православие.Ru

  • Si è verificato un errore; probabilmente il feed non è attivo. Riprovare più tardi.
 • Bine ati venit!

  • 69,463 vizite
 • Annunci

Istoric

clip_image0029

clip_image0026

Biserica Ortodoxă Moldovenească ”Naşterea Maicii Domnului”din oraşul Padova îşi are începuturile în anul 2003, pe 14 octombrie cînd  preotul Vasile Şestovschi din propria dorinţă şi prin binecuvîntarea Mitropolitului de Smolensc şi Caliningrad Chiril (în prezent Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse), şi mai tîrziu al arhiepiscopului de Corsun, Inochentie  oficiază un moleben în Parcul „Giardini dell’Arena”din centrul oraşului Padova. Pe parcursul a 2 ani parohia bisericii în frunte cu preotul paroh Vasile din lipsă de un locaş permanent oficiază sfintele slujbe în diverse localuri ale oraşului. Timp de aproape doi ani vor fi găzduiţi pe Corso Milano, 18.

clip_image00231

Pe 26 decembrie, 2002 Patriarhul ALEXEI emite un decret prin care dă binecuvîntare de a se deschide în Italia parohii pentru ortodocşii moldoveni, rusi,ucraineni, etc. Primul decret prevede înfiinţarea unei parohii în oraşul Udine, apoi în februarie, 2004. prin binecuvîntarea Mitropolitului de Smolensc şi Caliningrad Chiril (în prezent Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse) se întemeiază o nouă parohie în oraşul Padova); în 2005, pe o perioadă de patru luni slujbele se vor oficia într-o încăpere de pe Viale Valery lîngă staţia de autobuze unde a fost oprită folosirea lumînărilor şi a cădelniţei, iar pe parcursul de un an şi jumătate ortodocşii moldoveni din Padova se reunesc în regiunea Ponterotto, Due Palazzi într-o clădire la etajul de jos într-o sală de sport şi mai apoi transferaţi la etajul de sus, în mansarda aceleaşi clădiri.

duepalazzi


clip_image0025

 În sfîrşit, în octombrie, 2006 în urma multor scrisori şi întîlniri cu conducerea or.Padova şi la insistenta preotului paroh, episcopul catolic de Padova, Antonio Mattiazzo ofera în gazdă, temporar (pîna nu vom obţine un locaş permanent) biserica catolică de pe strada Santi Fabiano e Sebastiano 134, o biserică care a fost părăsită pe o perioadă lungă de timp Biserica aceasta datează încă din anul  918, adică cu aproxmativ 150 de ani pîna la marea schizmă, astfel încît altarul bisericii se află cu faţa la răsărit, aşa cum se obişnuieşte să se poziţioneze altarul în bisericile ortodoxe. (Notă. În ceea ce priveşte orientarea cu altarul spre răsărit, aceasta este strâns legată de fiinţa creştinismului şi de rostul lui în lume, al cărui întemeietor este Hristos “lumina lumii” şi “răsăritul cel de sus”, cum îl numesc cântările bisericeşti, către care trebuie să ne îndreptăm în timpul rugăciunii sau al slujbelor săvârşite în sfântul lăcaş. Aşa cum este statornicit în credinţa creştină ortodoxa, la a doua venire, Mântuitorul Hristos se va arăta tot de la răsărit. Iată de ce orice rugăciune, fie particulară, fie publică şi cu atât mai mult slujbele oficiate în biserică nu pot fi concepute decât într-un lăcaş orientat cu altarul spre răsărit). Astfel, putem afirma că avem binecuvîntarea lui Dumnezeu peste noi, şi cu îndrăzneală am putea spune ca aici a lucrat pronia cerească reeşind din faptul ca catolicii în construcţia bisericilor nu mai ţin cont de acest important criteriu.

Astfel, pe 8 octombrie, 2006 se oficiază prima slujbă.

prima-slujbaclip_image00230

PRIMUL BOTEZ

clip_image00218

 În mai, 2007 într-o primă vizită în noul locaş al bisericii se va afla arhiepiscopul Korsunului Inochentie, clip_image00232

clip_image00227

clip_image00229

clip_image00233

Pe 21 septembrie, 2007 de hramul bisericii parohia a întîlnit solemn pe Î.P.S. Vladimir, Mitropolitul Chişinăului şi al întregii Moldove. Slujba divină a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Vladimir împreună cu un sobor de preoţi moldoveni, toţi slujitori ai parohiilor din Italia.

clip_image0071

clip_image00226clip_image00221

clip_image00222

clip_image00225

clip_image001

clip_image00223

clip_image00224

Tot în aceeaşi lună parohia îl va avea ca oaspete pe neasteptate pe Î.P.S.Iustinian, arhiepiscop de Tiraspol şi Dubăsari.

clip_image003

clip_image004

clip_image005

clip_image00214

Aici în străinătate, tradiţiile(după calendarul pe stil vechi) şi obiceiurile rămân la fel de vii ca acasă astfel la marile sărbători de pe parcursul anului sunt organizate concerte în care sunt implicaţi cei mai mici astfel readucînd în inimile tuturor amintirea frumoaselor noastre ritualuri populare moldoveneşti.

clip_image00220

Biserica noastră are marea cinste să găzduiască cîteva moaşte aduse în dar preotului paroh şi anume o părticică din moaştele Sf. Nicolae, Sf.Vasile cel Mare, Sf.Andrei, Sf.Teofan cel nebun întru Hristos o părticică din Sfînta Cruce.

În fiecare an, preotul paroh al bisericii, părintele Vasile Şestovschi organizează călătorii la locuri sfinte, şi anume la Roma şi la Bari.

clip_image0023clip_image008

În fiecare an la 31 octombrie de sărbătoarea Sf.Evanghelist şi Apostol Luca , la moaştele Sfîntului care se află în biserica Sf.Giustina din Padova se săvîrşeşte Sf.Liturghie ori acatistul Sfîntului.

clip_image00210

Cu ajutorul bunului Dumnezeu şi cu ajutorul enoriaşilor interiorul bisericii şi-a schimbat considerabil aspectul, oamenii de bună-credinţă contribuie la înfrumuseţarea ei spre slava lui Dumnezeu; s-a făcut reparaţie capitală, s-au pictat icoanele necesare, s-au instalat două policandre, şi altele.

clip_image0024

clip_image00213

Pe data de 12 noiembrie, 2008 a avut loc întîlnirea oficială al preotului paroh al bisericii (împreună cu membrii comitetului bisericesc şi oaspetele oficial Gheorghe Munteanu, consulul general al Consulatului R.Moldova la Bologna) cu  delegaţia oficialităţilor conducerii provinciei Padova din care a făcut parte primarul oraşului Padova, domnul Flavio Zanonato  în vederea oferirii unui teren pentru construcţia  Bisericii Ortodoxe la Padova.

clip_image00211

clip_image00212

clip_image00219

MOMENTE DIN VIAŢA BISERICII

Prohodul Domnului Nostru Iisus Hristos, 2008

clip_image00216

clip_image00217

PAŞTE 2008

paste2008

Vizita canonica a PS Nestor in orasul Padova.

Annunci

2 Risposte

 1. Храни тебя Христос
  От всякого ненастья,
  От злого языка,
  От боли и от недуга,
  От умного врага,
  От мелочного друга,
  И дай тебе Господь,
  Коль это в Его власти,
  Здоровья, долгих лет,
  Любви и снова счастья!

 2. HRISTOS A INVIAT. Sint uimiota de ceea ce vad ce a-ti reusit dumneavoastra sfintiti parinti din Moldova.Imi pare foarte bine si va felicit pentru aceasta reusita a dumneavoastra ,poate asa se vor intoarce toti , din toata lumea cu fata spre Dumnezeu,la credinta ,si atunci ne v-a fi bine la toti.
  Doamne ajuta. Si eu imi doresc sa lucrez in acel oras . imi place foarte mult .

Rispondi

Inserisci i tuoi dati qui sotto o clicca su un'icona per effettuare l'accesso:

Logo WordPress.com

Stai commentando usando il tuo account WordPress.com. Chiudi sessione /  Modifica )

Google+ photo

Stai commentando usando il tuo account Google+. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto Twitter

Stai commentando usando il tuo account Twitter. Chiudi sessione /  Modifica )

Foto di Facebook

Stai commentando usando il tuo account Facebook. Chiudi sessione /  Modifica )

w

Connessione a %s...

%d blogger hanno fatto clic su Mi Piace per questo: